неділя, 29 січня 2023 р.

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

 



З нагоди вшанування пам’яті героїв Крут відбувся виховний захід для 1-4 класів «Крути: трагедія та подвиг». Під час заходу ведучі навели факти про основні події,  які відбулися під Крутами 1918 р. Крути ввійшли в історі України як символ національної честі. Ті, хто загинув у битві під Крутами назавжди залишаться в нашій пам’яті. Вони полягли, щоб ми сьогодні жили у вільній і незалежній Українській державі. На заході було   продекламовано вірш Павла Тичини «Пам’яті тридцяти». Також гімназисти переглянули фрагмент фільму подій того часу. Памятаймо наказ Великого Кобзаря!  Гуртуймося навколо національної їдеї, як гортувалися навколо неї герої Крут. Будьмо ж гідними наших славних ровесників! 







Для учнів 5-7 гімназійних класів вчителем історії Гуцуляк Н.Я. було проведено інформаційну годину до вшанування героїв Крут. 






Пам’ятай про Крути - факти до Дня пам’яті Героїв Крут.

  • Близько 30 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені, поховали біля Аскольдової Могили. Всі вони визнані героями, але відомі прізвища лише 19 загиблих. Павло Тичина присвятив Героям Крут вірш "Пам'яті тридцяти".
  • У 2006 році на місці бою під Крутами встановлено пам'ятник.
  • До 80-ї річниці бою під Крутами Монетний двір випустив в обіг пам'ятну монету номіналом 2 гривні.
  • У 2019 році на екрани вийшла історична драма Олександра Шапарєва "Крути 1918", яка отримала неоднозначні відгуки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

210 років від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка

  У Заліщицькій державній гімназії проводиться декада «Шевченкіана», присвячена 210-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевчен...