пʼятниця, 29 січня 2021 р.

27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

 27 січня в Україні та світі вшановують пам’ять жертв Голокосту.



«Масове винищення євреїв стало другим після Голодомору геноцидом, вчиненим на українській землі. Менше десяти років розділяють ці злочини, - зазначив голова ОДА Сергій Борзов. - Українці, які пережили вбивство голодом у 1932-1933, стали свідками Голокосту. Тоді про це було небезпечно навіть пам’ятати… Одні – вбивали людей, інші – рятували…»


Сьогодні в Україні і світі Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.


Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.



27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.


Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення». Це систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.


«Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйони на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні.


Сьогодні згадуємо жертв людиноненависницької політики. Цей день засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості. Голокост – це страшні сторінки історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар

210 років від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка

  У Заліщицькій державній гімназії проводиться декада «Шевченкіана», присвячена 210-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевчен...