пʼятниця, 8 квітня 2016 р.

Збір,утилізація батарейок

Гімназисти приєдналися до акції "Утилізація Батарейок"
Нам усім добре відомо що таке батарейки. Адже вони стали головним джерелом енергії для багатьох пристроїв. Щороку одна сім'я споживає в середньому 60 батарейок.

Рано чи пізно, всі батарейки переходять у непрацездатний стан. І коли приходить час позбавлятися від неробочих елементів живлення, мало хто звертає увагу на значок «не викидати до сміттєвої корзини».
 А він друкується на кожній батарейці не дарма.

Одна пальчикова сольова батарейка, викинута на сміттєзвалище, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі. У сольових батарейках міститься цинк, пасивне вугілля і двоокис марганцю, електроліт з хлориду амонію. Ці речовини потрапляють в землю і грунтові води, завдаючи тим самим невиправної шкоди всьому живому, включаючи людину. Вони потрапляють в організми тварин, у фрукти, які ми їмо, випаровуються у повітря, яким ми дихаємо.

Елементи батарейок, які вступають у реакцію, коли перетворюються на електричну енергію, є токсичними та небезпечними, оскільки містять:
- свинець        - кадмій          - ртуть         - нікель і цинк         - луги

Батарейки не знешкоджуються методами утилізації звичайного сміття і потребують спеціального оброблення для знешкодження. Розкладання однієї неправильно утилізованої пальчикової батарейки триває понад 20 років.

Одна відпрацьована батарейка, потрапляючи у довкілля, забруднює 400 л води або 20 м2 ґрунту – інакше кажучи, вбиває одного їжака і два дерева. А якщо кинути 2-3 батарейки у ставок з коропами, то через якийсь час риба у водоймі водитися перестане,

Що можна робити з відпрацьованими батарейками з годинника, калькулятора або телефону? Є два типових варіанти. Перший, простий – викинути у смітник. Другий, на випадок, якщо ми щось чули про їхню екологічну небезпеку, – віднести в пункт прийому батарейок.

У нашому місті почала активно втілюватися загальноміська програми зі збору відпрацьованих батарейок. Міська рада закупила для цього спеціальні контейнери, які будуть встановлені в 30 пунктах на території міста (у тому числі в кожній школі, гімназії, кожному банку та ін.)

Коли контейнери будуть наповнені, з вашою допомогою, ми централізовано їх зберемо і відправимо у Львів.
Думаю, вам усім відомо, що саме у Львові знаходиться завод «Аргентум», на якому проводять утилізацію відпрацьованих батарейок. Точніше кажучи, завод переробляє їх у цінні матеріали.
Для наших міст і сіл було би вкрай корисно, якби кожна батарейка закінчувала своє служіння на цьому заводі.

Чим більше зберемо батарейок, тим більше допоможемо собі і довкіллю.
Отже закликаємо всіх, хто підтримує нашу екологічну ініціативу організовувати збір, приносити та залишати в спеціальних контейнерах використані батарейки.

Можемо впевнено сказати, що екологічно грамотна і вихована людина ніколи не завдасть навіть незначної шкоди природі, а навпаки, всебічно сприятиме позитивним екологічним процесам.

Бережіть природу! Будьте екологічно свідомими людьми! Адже ви – наше майбутнє…



Немає коментарів:

Дописати коментар

210 років від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка

  У Заліщицькій державній гімназії проводиться декада «Шевченкіана», присвячена 210-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевчен...